Mükemmel Ölçü Alımına Giden Yolda Karşılaşılan En Yaygın 3 Problem
Stressiz Ölçü Alımının Sırrı Nedir?
Ölçü alımında zorluk mu çekiyorsunuz? Ölçü kaşığını daha hasta ağzına yerleştirmeden ölçü malzemesi sertleşiyor mu? Hastanızın işlem sırasında midesi mi bulanıyor? Diş teknisyeniniz ölçünüzü geri mi gönderiyor? Size bu yazımızda bu problemlerin nasıl çözüleceğine dair bazı temel ipuçları sunacağız.
Ölçü Alımıda Hassas olmak Neden Bu kadar Önemli?
Ölçü almak diş hekimliği ve diş laboratuarı arasında bilgi aktarmanın temel yoludur. Bir hata oluşursa, hem diş hekimi hem de diş laboratuvarı iyi bir iş yapmış olsa bile, doğru bir protez üretilemez ve hasta ağzıyla mükemmel bir şekilde eşleşemez. Ölçü almanın başlıca zorlukları; zaman eksikliği, uygun malzemenin seçimi ve uygun ölçü tekniğinin seçimidir.
Problem 1 – Zaman Eksikliği
Ölçü almak diş hekimliği ve diş laboratuarı arasında bilgi aktarmanın temel yoludur. Bir hata oluşursa, hem diş hekimi hem de diş laboratuvarı iyi bir iş yapmış olsa bile, doğru bir protez üretilemez ve hasta ağzıyla mükemmel bir şekilde eşleşemez. Ölçü almanın başlıca zorlukları; zaman eksikliği, uygun malzemenin seçimi ve uygun ölçü tekniğinin seçimidir.
Ölçünün doğru şekilde alınmasının temel engeli, hastanın acele etmesidir. Bir hasta “dişlerini düzeltmeye” karar verdiğinde, yeni protezin mümkün olan en kısa zamanda olmasını ister. Bu genellikle dişhekiminin baştan taviz vermesine yol açabilir.
Ana olumsuz faktörlerden biri, diş hazırlandıktan hemen sonra ölçü almaktır. Preperasyon aşamasında kanama (özellikle diş eti seviyesinin altındaki hazırlıklarda) neredeyse kaçınılmazdır. Yukarıda belirtilen atak nedeniyle, kanama düzgün bir şekilde durdurulamaz ve dişeti sulkusu yeterince genişlemez, bu da yanlış bir ölçü ile sonuçlanabilir.
Problem 2 – Malzeme seçimi
Ölçü malzemesinin hidrofilikliği, preparasyon sırasında ortaya çıkan, yukarıda bahsedilen hasar nedeniyle çok önemlidir. Hidrofiliklik, ölçü nemli bir ortamda alındığında bile iyi bir ölçü alımı sağlayan bir özelliktir; bu, malzemenin tamamen kuru olmayan bir yüzey üzerinde bile düzgün bir şekilde dağıtılabileceği anlamına gelir.
Aşağıdaki malzemeler bu kriteri mükemmel bir şekilde karşılamaktadır:
– A-silikonlar
– Hidrofilik Özellikli Aljinatlar
– Polieterler (yüksek fiyatlar nedeniyle nadiren kullanılır)
Bunlar, her durumda doğru ölçü almak için uygun üç ölçü malzemesi grubudur.
3. Problem – Ölçü Tekniği Seçimi
Ölçü almada kullanılan için iki ana teknik vardır:
1. İki aşamalı ölçü alma tekniği, sandviç tekniği, çift karıştırma tekniği
2. Tek adımlı ölçü alımı
Birinci grupta, iki kısa çalışma aşaması birbiri ardına takip edilirken, diğer durumda ölçü tek adımda alınır.
A-silikonlar, sertleşme süresine bağlı olarak iki gruba ayrılabilir:Normal hızda sertleşen materyaller ve hızlı sertleşen materyaller
Her iki türün kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Dişhekimleri genellikle iş ve el alışkanlıklarına bağlı olarak ,hızlı ve nolrmal A silikonlar arasında seçim yaparlar. Ancak çoğu klinikde her iki tür ile de çalışmak verimli olmayabilir ve diş hekimi için ölçü alımı stresli bir sürece dönüşür. Buna zaman zaman, belirli bir endikasyon için uygunsuz malzemenin kullanılması yol açabilir.
Karşılaşılan iki tip stres durumu:
1) Diş hekimi tek adımda hızlı ölçü kullanıyorsa, kaşık ağız içine yerleştirmeden önce sertleşmeye başlayabilir.
2) Çok hassas hastalar söz konusu olduğunda, ölçü kaşığı deformasyondan kaçınmak için hastanın ağzında uzun tutulmalıdır, bunu da bu tip hastalar ile başarmak neredeyse imkansızdır.
Doğru çözüm, Variotime!
Variotime, Geliştirilmiş Termasense Sisteminin (ATS) Kulzer bileşeni sayesinde normal ve hızlı bir şekilde sertleşen silikonların avantajlarını kombine eder. Bu bileşen, ağızda uzun işlem ve esnek çalışma süresi sunar.
Ve bu her diş hekimi ve hastanın hayalidir!
Buna ek olarak, çalışma süresi 1:00 ile 2:30 dakika arasında değişmektedir, bu da materyalin diş hekimi moduna, duruma ve hastaya göre ayarlandığı anlamına gelirken, ağızdaki sertleşme süresi her zaman 2:30 dakikadır.
Variotime ürünleri tüm ISO viskozite gruplarında mevcuttur. Farklı viskoziteleri birleştirerek herkes her şey için mükemmel ölçüler alabilir. Söz verdiğimiz gibi- stressiz.
Linke tıklayarak variotime ile ölçü alımını izleyebilirsiniz.
Variotime ile kolay ve mükemmel ölçü alımı
Bir sonraki yazımızda endikasyonlara göre ölçü tekniği seçimi konusunu ele alacağız. Okumak için mail kutunuzu kontrol edin.
Geliştirilmiş A-Silikonumuz Variotme ve Kampanyalar hakkında bilgi almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.